VagebondAlles over schulden
  • Wat komt er op je af als je schulden opbouwt?
  • Hoe werken deurwaarders?
  • Regel je schulden nu zelf!

Schuld info

Alcohol-Drugs info

Heb je een vraag over je eigen alcohol of drugs gebruik ?
Wil je meer informatie over alcohol en drugs/ of alcoholverslaving en drugsverslaving?

Je hoeft ons niet te zeggen wie je bent. 0900 1995 Trimbos

€ 0,10/min + kosten mobiele telefoon

(ma-vr) van 09.00 tot 17.00

help
Wat is alcohol?

Alcohol (ofwel Ethylalcohol of Ethanol) is een heldere, kleurloze en smaakloze vloeistof met een zwakke geur. De chemische formule van alcohol is: CH3, CH2, OH. Bij inname ontstaat een brandend gevoel. Alcohol lost goed op in water. Het wordt makkelijk in het bloed opgenomen en snel over het totale lichaamsvocht verspreid. Alcohol beïnvloedt ons bewustzijn en leidt tot veranderingen in stemming en gedrag. De stof is rijk aan energie. Een gram alcohol (een glas bier bevat 10 gram) levert 7 calorieën op.

Wat is speed of amfetamine?

Amfetamine (oftewel speed of pep) is een oppeppend middel dat in een laboratorium wordt gemaakt. Chemisch lijkt amfetamine sterk op het hormoon adrenaline en op de neurotransmitters noradrenaline en dopamine. Neurotransmitters zijn stofjes in de hersenen die voor overdracht van signalen tussen de zenuwen zorgen.

Stoffen die hetzelfde effect hebben als speed zitten ook in planten als bijvoorbeeld khat en ephedra. Zo bevat de ephedra plant 1% efedrine. De khat plant bevat cathinone. In het lichaam wordt deze stof omgezet tot efedrine. Efedrine is de werkzame stof in de Ephedra plant.

Amfetamine is verkrijgbaar als pil of als poeder. Het is vaak vermengd met andere stoffen zoals cafeïne.

In het verleden zijn amfetaminen wel in de geneeskunde gebruikt, bijvoorbeeld tegen depressies en als eetlustremmer. Vanwege het risico op verslaving en bijwerkingen wordt het daarvoor niet meer gebruikt.

Wat is cannabis?

Cannabis is een verzamelnaam voor producten die van de cannabisplant afkomen: hasj en wiet. Met wiet worden de bloemtoppen van de plant bedoeld. Hasj is een concentraat van de hars die op de plant voorkomt. Op de bloemtoppen en de bovenste bladeren van de hennepplant zitten kleine harskliertjes, trichomen genoemd. Dit zijn een soort haartjes die hars afscheiden. Op de bloemtoppen kun je die haartjes zien zitten.

De hars heeft eigenlijk als functie het aantrekken van stuifmeel. Maar de hars bevat ook THC, een van de belangrijkste werkzame stoffen in hasj en wiet. De vrouwelijke variant van de cannabisplant bevat veel meer THC dan de mannelijke. Daarnaast zijn er nog meer stoffen die invloed hebben op de werking van cannabis.

Wiet wordt onder veel namen verkocht, zoals Skunk, Haze, Orange Bud en White Widow. Hasj en wiet worden meestal gerookt. Het wordt dan vermengd met tabak en gerold tot een stickie of joint. Wiet en hasj worden ook wel puur gerookt. Het is ook mogelijk om cannabis te verdampen met behulp van een vaporizer. Dit heeft als voordeel dat er geen verbrandingsproducten zijn die je inademt.

Ook kan het verwerkt worden in voedsel, bijvoorbeeld in cake (spacecake) of thee. Het eten van cannabis verandert het effect en de werkingsduur waardoor het eten van spacecake heel anders kan aankomen dan het roken van een joint.